Všeobjímající kult jménem Star Wars, epizoda čtvrtá: Recenze na Síla se probouzí (bez spoilerů)

Jaroslav Thraumb

To, že se tolik očekávané sedmé pokračování hvězdné ságy vrátí v plné síle co do počtu předprodejů, co do obřích úspěchů v tržbách a co do dalších matematických rekordů, se očekávalo, k tomu už jsou legendární Star Wars předurčené dlouho dopředu. Pro fanoušky zásadnější otázka však zní – vrátilo se Star Wars v plné síle i co do konzervativního příběhu a tradiční atmosféry?

Star Wars jsou bez diskuzí celosvětovým kultem, ovšem poté, co jejich duchovní otec George Lucas odešel do důchodu a ságy se ujalo studio Disney, mnozí se zhrozili a začali se (asi i právem) obávat o osud Galaxie. Sedmého pokračování navazujícího na původní trilogii se ujal režisér J. J. Abrams, který si už dříve brilantně poradil s další hvězdnou mánií Star Trek, a dostal od studia (možná ku podivu mnohých) relativně velkou tvůrčí svobodu. Abrams je ročník 1966. Proč je to důležité? Byl totiž přesně v tom stěžejním klukovském věku, když do kin vešly první Star Wars. Abrams, jak sám mnohokrát uklidňoval fanoušky, na nich odrostl a vždycky byl jejich vášnivým fanouškem. A fanouškovská stopa je ze Síla se probouzí cítit prakticky z každého střihu. Ale k tomu se ještě vrátím.

22222

Na začátku filmu diváky vítá tradiční titulkový gag, na který jsme u Star Wars zvyklí a který je takovým kraťoučkým psaným prequelem k nadcházejícím událostem. Už tyto vesmírem letící titulky naznačují, že nás čeká pozvolný návrat k původní trilogii, a v následujících desítkách minut se tak skutečně děje. Abramsovi se podařilo nikoli efekty (protože ty, ač jsou pochopitelně špičkové, tady – stejně jako v původní trilogii – hrají až druhé housle), ale příběh zasadit mezi původní a novou trilogii, a tím nemyslím chronologicky, ale atmosférou, která si bere z obou trilogií to nejlepší.

Síla se probouzí skrývá celou řadu odkazů na původní trilogii. Mezi jinými třeba dodržení koncepce charakterů (Han Solo i na stará kolena dluží, kam se podívá), částečná narativní podobnost (únos a záchrana, hrdinský komplex), nepříliš novátorská a tedy tradiční hudba (v tom nejpozitivnějším konzervativním smyslu) nebo i tak banální záležitost, jako jsou amatérské přechody mezi scénami (překrývačky, odkrývačky, tak, jak to známe ze IV. epizody). I navzdory občasným nelogickým kognitivním prvkům v chování postav (což je ale nešvar všech epizod) a několika nevhodně zvoleným tvářím (třeba Adam Driver, který se ale povětšinou objevuje naštěstí s maskou a pak je jako záporák encyklopedicky mrazivý) zůstává Síla se probouzí stále Hvězdnými válkami, a to znatelně víc, než nová (dnes už spíše prostřední) trilogie.

11111

Pravda, první půlhodina byla rozpačitější, protože nával nových neznámých tváří vytváří zpočátku zmatky nejen v dějové struktuře, ale i v atmosféře, která divákovi znalému předchozích epizod připadá trochu neznámá. Ovšem atmosféra postupem času přijde a přesně tak, jak to Abrams chtěl, je to atmosféra simulující především původní trilogii (ač se tu pochopitelně objevuje celá řada novátorských prvků, které nahrávají spíše trilogii nové), takže myslím, že satisfakce za povedené pokračování je na místě i u těch nejvěrnějších fanoušků, jsou-li schopni připustit, že původní trilogie se vším všudy se prostě a jednoduše vrátit nemůže, protože doba pokročila a Star Wars nejsou určeny primárně fanatickým zastáncům původní trilogie, ale masovějšímu publiku, které spoléhá i na prvky, jež Hollywood roku 2015 nutně obsahuje. Jako velký fanoušek Star Wars mohu říct, že husí kůži jsem měl několikrát (nejvíce asi, když se objevil Han Solo), a to se mi u filmů často nestává. Závěrečná scéna navíc buduje silně lákavý podnět pro další epizodu a Abrams si tak zajistil, že jeho stopa zůstane následována i pro příští díl, ač se ho bude ujímat jiný režisér (což už lze nyní považovat za problém).

Co se týče hereckých výkonů a postav jako takových, Finn, který v trailerech a TV spotech působí možná trochu jako by do Star Wars nepatřil, se stal nakonec klíčovou (a skvěle zahranou) postavou a rozhodně není rušivým elementem, jak jej mnozí vnímali z trailerů. Velmi mile mě překvapil Oscar Isaac, který spadá mezi nejcharismatičtější herce z tohoto dílu a doufám, že právě on sehraje i v příštím díle důležitou roli a bude se v něm objevovat. O Fordovi netřeba se vyjadřovat, koho ale zmínit musím, je Daisy Ridley, která je pro mě osobně největším překvapením, jak její postava, která je zahalená tajemným hávem, tak výkon, který je dle mého hoden ocenění. Kdykoliv se Rey na plátně objevila, byla radost jí sledovat, a to jak díky její roli ve vyprávění, tak díky jejímu charismatu, přirozenosti a kráse, které berou dech. Abych ale nebyl jen pozitivní, za špatnou volbu (kromě zmiňovaného Drivera) musím označit i Domhnalla Gleesona, který mi jinak jako herec nevadí, do role generála Huxe ovšem nezapadl, o to víc s tím svým komickým britským přízvukem. To je jeden z mála přešlapů, který však lze odpustit.

Daisy-Ridley-as-Rey-in-The-Force-Awakens

Kdo by čekal časté a velkolepé bitvy s lightsabery v každé druhé scéně, pravděpodobně by byl zklamaný. Face-to-face soubojů je tu jako šafránu a z hlediska akčního ražení dominují spíše vesmírné lodě. Efektivní je ale Síla se probouzí dostatečně, troufám si říct naprosto patřičně k dnešním možnostem Hollywoodu, a tak ani o akční scény typické pro Star Wars tu není nouze. A jestli bylo potřeba v naraci omezit světelné meče během průběhu filmu ve prospěch toho závěrečného fascinujícího souboje, byl to krok pozitivní a nijak rušivý. Rey, všude jinde i v tomto souboji, je opravdu úchvatná, a to především (ale nejen) pro mužské oči.

Síla se probouzí je nikoli dokonalou, ale parádní podívanou, kterou může ocenit jak mainstreamové publikum, tak konzervativní fanoušek Star Wars, včetně toho, který ujíždí (jako já) primárně na původní trilogii. Prvků z ní se tu dá najít celá řada, včetně mnoha návratů, a jestli má být Síla se probouzí symbolem pokroku Star Wars, pak budu jedním z těch, kdo tento pokrok uvítá. A když si odmyslíme rasovou a pohlavní „emancipacizaci“ (kde jednu z hlavních postav hraje černošský herec a jednoho z hlavních, ač přehlédnutelných záporáků žena), ke které se Disney uchýlil, je Síla se probouzí špičkovým dílem plným nostalgie. Ale co je důležité – opravdu pozitivní, mrazivé, husí kůži nahánějící a fascinující nostalgie, ne té depresivní a zpátečnické, ke které se uchyluje mnoho pokračování jiných filmů natáčených po deseti, dvaceti, třiceti letech. A bezpochyby při produkci klíčovou roli sehrála tvůrčí svoboda, kterou Abrams jako fanoušek dostal a díky které dokázal tomuto dílu vnuknout špičkovou atmosféru a návrat k tradici, a to se neodmítá.

Co jiného totiž bylo u Síla se probouzí důležitější, než aby byl co možná největší měrou stále „těmi“ Hvězdnými válkami a ne jen nástupem něčeho nového? Comeback včetně nástupu nové generace pestrých a lákavých postav se podařil nad očekávání a rozhodně zchladil všechny skeptické hlasy, které Hvězdným válkám bez Lucase nedávaly žádnou naději. Tu naději nejen že mají, ale dokonce v mnohém předčily moderního Lucase, jak ho známe z nové trilogie (I., II., III.). Otázkou zůstává, jestli nebyla chyba využít Abramse jen pro sedmou epizodu a uzavřít nasazení týmu dalších dvou epizod už před premiérou té sedmé, bez ohledu na úspěch snímku, protože Abrams byl dobrá volba, a tak nás čeká dalších 24 měsíců netrpělivého čekání na potvrzení, jestli když funguje Star Wars bez Lucase, může fungovat i bez Abramse…

CSFD  IMDb  Kinobox.cz

[starreview tpl=16 size=’30‘]

Režie: J.J. Abrams
Scénář: Lawrence Kasdan, J.J. Abrams, Michael Arndt
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Williams
Hrají: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Max von Sydow, Peter Mayhew, Gwendoline Christie, Simon Pegg, Kiran Shah, Greg Grunberg, Emun Elliott, Brian Vernel, Yayan Ruhian, Sebastian Armesto, Warwick Davis

 

Seriál článků o Star Wars
Všeobjímající kult jménem Star Wars, epizoda první: Historie
Všeobjímající kult jménem Star Wars, epizoda druhá: Společenský přesah
Všeobjímající kult jménem Star Wars, epizoda třetí: Přehled postav a děje
Všeobjímající kult jménem Star Wars, epizoda čtvrtá: Recenze na Síla se probouzí (TENTO ČLÁNEK)
Všeobjímající kult jménem Star Wars, epizoda pátá: Analýza argumentů mluvících proti Síla se probouzí
Všeobjímající kult jménem Star Wars, epizoda šestá: Star Wars Expanded Universe (PŘIPRAVUJE SE)

Prosinec 16, 2015

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *