Top 11: Nejlepší filmové podoby Ježíše

Velikonoce skončily, a když už se nikdo nebaví o tom, jestli moc neubližují ženám, můžeme se zpětně zamyslet nad jejich relevantnějším významem. Velikonoce především připomínají ukřižování a následné zmrtvýchvstání Ježíše Krista, figury důležité pro filmový svět. Motiv spasitele se ve filmu objevuje nejen v přímých adaptacích evangelií, ale v různých obměnách ozvláštňuje uměleckou kinematografii, sci-fi nebo superhrdinské komiksy. V následujícím textu najdete 11 filmových podob Ježíše, ať už v přeneseném, či doslovném slova smyslu. Upozorňujeme, že v textu najdete spoilery.

  1. Mimozemšťan

Superman/Clark Kent/Kal-El
Filmy
: Superman I-IV, Superman se vrací, Muž z oceli, Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
Hrají ho: Christopher Reeve, Jeff East, Brandon Routh, Stephan Bender, Henry Cavill, Dylan Sprayberry, Cooper Timberline

Když Jerry Siegel a Joe Shuster dodávali někdejšímu padouchovi novou, hrdinskou image, měli pravděpodobně na mysli jinou biblickou postavu, která zachránila židovský lid. A i když má nejslavnější superhrdina dodnes obecně víc společného s Mojžíšem, než s Ježíšem, za 79 let existence se na něj nabalila spousta variací a paralel se vším možným. Přímou podobu s Ježíšem asi nejvíce zdůrazňoval seriál Smallville, který na to mohl těžko poukazovat explicitněji. Poslední supermanovské filmy, Muž z oceli a Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti tuto paralelu zdůrazňovaly tak, jak je to u filmů Zacka Snydera typické – obrazovými kompozicemi. Superman se tak vznáší v poloze ukřižovaného a jeho smrt nápadně připomíná snímání z kříže.

 

  1. Kyberpunkáč

Neo/Thomas Anderson
Filmy:
Matrix, Animatrix: Dětský příběh, Matrix Reloaded, Matrix Revolutions
Hraje ho: Keanu Reeves

První Matrix dokázal, že když jeden film kombinuje mimo jiné Terminátora, spiritualitu a kung-fu, může z toho vzniknout zajímavá a progresivní věc, která se dá navíc prodat mainstreamu. Představil fikční svět, kde vysoká duchovní úroveň umožňuje překonat program virtuální reality. Neova výjimečnost je v uvědomění, že nás okolní svět limituje jen tak, jak mu dovolíme. A proč se nechat omezovat světem, který neexistuje?      

  

 

  1. Buddhistický lovec mamutů

John Oldman
Film:
Pozemšťan
Hraje ho: David Lee Smith

Co dělá člověk, který je 14 000 let starý? Stěhuje se z místa na místo, učí se, jak zmizet, a především bojuje s osamělostí. A někdy položí základy křesťanství. Neandrtálec John nemůže zemřít, a tak se čas od času snaží aspoň pořádně žít. Na své dlouhé cestě životem měl možnost plavit se s Kryštofem Kolumbem, Van Gogh mu daroval obraz a dokonce se setkal s Buddhou. O pár století později se Buddhovo učení pokusil aplikovat v moderní podobě. To, co bylo původně pouze vyučováním určitého životního stylu a filosofie, se nevyhnutelně změnilo v církevní mašinérii, postavenou na pár vymyšlených legendách a minimální porci toho, co se John snažil lidstvo naučit. John tak zklamaně sleduje, jak jeho učení zaniká v příbězích o chůzi po vodě.

 

  1. Časový paradox

John Connor
Filmy:
Terminátor 2: Den zúčtování, Terminátor 3: Vzpoura strojů, Terminator Salvation, Terminator Genisys
Hrají ho: Edward Furlong, Michael Edwards, Dalton Abbott, Nick Stahl, Christian Bale, Jason Clarke

John Connor v budoucnosti zachrání lidstvo před zlovolnou umělou inteligencí. Jeho schopnosti i vědomosti plynou z neustálého časového paradoxu – kdyby se stroje tak urputně nesnažily zabít mesiáše, asi by žádného ani neměly.

 

  1. Dědička

Bethany
Film:
Dogma
Hraje ji: Linda Fiorentino

Do cynické zdravotní sestry po čtyřicítce, která pracuje na potratové klinice, by málokdo řekl, že je druhý příchod Kristova vědomí. Přesto má spasitelské geny zabudované v DNA. Ostatně ve světě, kde osud světa závisí na církevním výkladu, Bůh je závislý na dostizích a nejhrozivější pekelný démon je složený z výkalů, to není zase tak moc divného. Bethany je coby přímý potomek Ježíše povinna zabránit dvěma padlým andělům, aby se vrátili na nebesa a zničili existenci vesmíru. Během šílené cesty, lemované cynickými archanděly, apoštolem vyškrtnutým z Bible kvůli barvě pleti a nadrženými narkomany, vyřeší svou krizi víry a dosáhne toho, po čem celý život toužila.

 

  1. Podvodník (víceméně)

Brian
Film:
Život Briana
Hraje ho: Graham Chapman

Brian z tohoto článku trochu vybočuje, protože vlastně není pravý mesiáš.  Jen si ho s ním konstantně pletou. Narodil se ve stejný den jako Ježíš, a dokonce ve vedlejším chlévě. O třicet let později se víceméně náhodou přidá k teroristické skupině a na útěku před římskými strážemi se maskuje jako pouliční prorok. Ani neví jak, a pro celý Jeruzalém je nový Spasitel. Když už ale nemá stejné schopnosti ani odhodlání jako Ježíš, končí jeho cesta alespoň stejným osudem.

 

  1. Svůdník

Návštěvník
Film:
Teoréma
Hraje ho: Terence Stamp

Film Piera Paola Pasoliniho sleduje jednu rodinu z vyšší společenské vrstvy, kterou ovládá životní apatie a zmatenost nad vlastním životem. Rodinu na čas navštíví mladý muž, jehož přítomnost nikdo nezpochybňuje a nikdo se ho na nic neptá. Postupně s ním však všichni členové rodiny souloží. Po sexu s cizincem si každý člen rodiny uvědomuje, co mu v životě chybí a čeho chce dosáhnout. Tím končí první polovina filmu, po které mladík odjede a nechá členy rodiny, aby se s nově nabytým sebepoznáním vyrovnali sami. Ani jeden z nich to však nedokáže. Buď se vydají špatným směrem, což je ještě víc psychicky rozloží, nebo propadnou šílenství. Docela slušná alegorie náboženství obecně.

 

  1. Oběť

Marie
Film:
Křížová cesta
Hraje ji: Lea van Acken

Křížovou cestu má většina lidí zafixovanou jako film o zhoubném vlivu církve. Nic však nemůže být dál pravdě. Ve filmu, vyprávěném ve čtrnácti záběrech, se čtrnáctiletá Marie rozhodne obětovat ve prospěch zdraví mladšího bratra. Marie zosobňuje určitý aspekt biblické kapitoly, a sice pokoru a sebeobětování. Film ji v tom vydatně podporuje stylem – Lea van Acken svou roli spíše podehrává, nedává Marii výraznější polohu. Hrdinka je navíc zřídkakdy dominantou záběru. Buď jsou pro kameru důležitější osoby, se kterými dívka komunikuje (když už ony komunikují s ní), nebo jsou si všichni herci před kamerou rovni. To platí hlavně pro scény, v nichž je Marie jen s jedním dalším hercem. Více o filmu a hlavně o tom, proč to není proti-katolická agitka, se dočtete zde.

 

  1. Nenarozený

Nenarozené dítě
Film:
Legie
Hraje ho: Logicky nikdo

Bůh má lidstva plné zuby a chce jej zničit. Armáda andělů se tak vydává zničit nového spasitele, který prozatím dlí v lůně servírky z pouštního bistra. Na obranu těhotné ženy, jejího otce, bratra a dalších lidí, kteří se tu prostě jen stavili na kafe, se postaví archanděl Michael, který se samopalem v ruce brání restauraci proti armádě zombie-andělů. Máloco z toho, co se ve filmu stane, dává smysl a bohužel není ani moc zábavné na to koukat. Pouze zajímavá premisa nového mesiáše, který má mystickou moc už v lůně matky, jej zařazuje do tohoto žebříčku.

 

  1. Postapokalyptický Ježíš

Ježíš
Film:
Jesus Christ Superstar
Hraje ho: Ted Neeley

Filmová adaptace rockové opery se odehrává v zajímavých kulisách. Natáčelo se v rozvalinách, Římané chodí ozbrojeni samopaly, na tržištích najdete moderní pokladny i kulomet a apoštolové jsou v podstatě hipíci. Víc než typický biblický příběh tak film připomíná postapo. To je o to tíživější, že příběh zachycuje Ježíše v jeho posledních dnech, kdy je plný pochybností o tom, jestli svět dokáže zachránit a jeho smrt čeká za rohem.

 

  1. Agitátor

Víceméně klasický Ježíš
Film:
Evangelium sv. Matouše
Hraje ho: Enrique Irazoqui

V černobílém snímku Piera Paola Pasoliniho se skvěle úročí režisérova záliba v obsazování neherců. Protože se aktéři nesoustředí toliko na umělecký výkon, působí někdy ve filmu o to upřímněji a zajímavěji. Enrique Irazoqui v roli Krista málokdy změní výraz v obličeji. Na co však netlačí v mimice, to vynahrazuje rázným hlasem a bezchybným odříkáváním celých pasáží z Bible. Rozhodnost, která z něj vyzařuje a přísnost, s jakou vštěpuje svým apoštolům novozákonní zásady, z něj dělá přesvědčeného agitátora, který své učení pronáší s jistotou absolutní pravdy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *