4 filmové tipy na silvestrovský večer

Přestože na Silvestra má většina lidí jinou zábavu, než koukat na filmy, je možné si zpestřit oslavu tematicky laděným filmem. Řekněme, že tak tři, čtyři bychom vydržet mohli, dokud jsme schopni filmy vnímat.

Krotitelé duchů 2

Ty tam jsou doby, kdy trojice vědců a jedna najatá pracovní síla zachránila New York před zpupným sumerským bohem a invazí duchů. S koncem nadpřirozených hrozeb přišel i konec kariéry slavných Krotitelů duchů, kteří se uchýlili k mnohem méně naplňujícím kariérám. Koncem roku 1989 jsou ale jejich služby vyžadovány znovu. Ze záhrobí se vrací moldavský temný mág  Viggo, který se chce na Nový rok vtělit do vybraného dítěte a ovládnout svět jako živý člověk. A protože si vybere dítě bývalé lásky jednoho z vysloužilých Krotitelů, musí se stará parta vrátit do akce, oživit Sochu Svobody a zastavit přízračného čaroděje šířením lásky a dobré nálady. A protože je silvestrovský večer přes řádění šmejdu ze záhrobí  nakonec nabitý pozitivní náladou obyvatel města New York, podaří se Krotitelům duchů zase jednou zachránit svět.

Čtyři pokoje

Hrdinou šílené komedie je čerstvý hotelový pikolík Ted (Tim Roth), který si svou první šichtu odbývá právě na Silvestra. Během jedné šílené noci  se připlete k čarodějnickému sabatu, nezvedeným dětem temperamentního gangstera, pokusu o vraždu ze žárlivosti a brutální sázce opilých filmařů. Každá z těchto příhod je samostatnou povídkou, na kterou dohlíží pokaždé jiný režisér. Poslední povídku, která paroduje slavnou epizodu z Příběhů Alfreda Hitchcocka, režíroval Quentin Tarantino.

Zvláštní dny               

Kyberpunkový nářez z roku 1995 se odehrává na Silvestra roku 1999. Hlavní postavou je bývalý policajt Lenny (Ralph Fiennes), který se živí překupnictvím s cizími vzpomínkami. V blízké budoucnosti totiž existuje zařízení, které umožní nahrát vaše vzpomínky na disk. A že po určitých vzpomínkách je velká poptávka. Tentokrát se ale Lenny dostane ke vzpomínce svědkyně jedné hodně skandální vraždy. Svět blízké budoucnosti je vykreslen jako doba nejvyššího úpadku. Pouliční násilí je čím dál znatelnější a policie, když už funguje, přistupuje na hru brutality. Blížící se Nový rok 2000 může znamenat lepší budoucnost, nebo rozpad toho zbytku civilizace, který si společnost udržuje. Záleží na hlavních postavách, jak s kontroverzní vzpomínkou naloží.

Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!

Krátkometrážní snímek navazuje na kultovní seriál Černá zmije. Jeho hrdinou je zatím poslední potomek linie Blackadderů, v dabingu řečený Bestián, jenž se na Silvestra se svými přáteli vsadí, že podnikne cestu časem. K výhře sázky mu má pomoci falešný stroj času a několik cetek, sloužících coby suvenýry z minulosti. Jenže stroj času opravdu zafunguje a Bestián společně s věrným sluhou Baldrickem procestuje několik staletí. Během třicetiminutového  dobrodružství je okraden Robinem Hoodem, málem popraven královnou Alžbětou, vyřídí si účty s Williamem Shakespearem a nakonec uspěje tam, kde většina jeho předků selhala. Černohumorné sci-fi  rychle odsýpá a zvládne vás pobavit, než dopijete první drink.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *