Velké nesnáze v Malé Číně – Dwayne „The Rock“ Johnson točí pokračování

Tvůrci připravovaného fantasy filmu nás právě ujistili, že netočí remake.

Největší akční hrdina současnosti pracuje na novém filmu ze světa Velkých nesnází v Malé Číně, což se ví už od roku 2015. Fanoušci výborné akční fantasy komedie Johna Carpentera nyní můžou spát relativně klidně, protože navzdory spekulacím nepůjde o remake, ale pokračování příběhu. 

Víc k tomu řekl Hiram Garcia, který společně s The Rockem snímek produkuje:

„S projektem se teď děje hodně věcí, ale faktem je, že nejde o remake Velkých nesnází v Malé Číně. Natočit remake takové klasiky ani nejde. Místo toho budeme rozvíjet vesmír původního filmu. Vše, co se ve filmu stalo, platí a funguje samostatně a myslím, že existuje pouze jeden herec, který může hrát Jacka Burtona, takže Dwayne by se nikdy ani nepokusil tuto postavu hrát. Takže se prostě jen hodně bavíme. Nacházíme se ve velkém prostoru, kde rozvíjíme příběh. Takže tak, žádný remake. Je to pokračování a my jsme hluboko v jeho vývoji, a já myslím, že o tom brzy uslyšíte.“

Je otázka, jestli uvidíme staré známé postavy, nebo se film bude pouze odehrávat ve stejném vesmíru. Podle všeho můžeme čekat podobné pokračování, jako Rockovo nedávné Jumanji.

Film Johna Carpentera v kinech zrovna nezazářil, postupem času se ale stal klasikou. Nejen kvůli svižnému vyprávění a Carpenterově typické béčkovosti, která je ozvláštněním sama o sobě, ale i tím, s jak ironizujícím nadhledem film pracuje a pro jeho sociálně kritický podtext. Ve filmu se ušmudlaná americká kultura setkává s čínským mysticismem, a to i na úrovni postav. Hlavní protagonista snímku, řidič kamionu s tvrďáckým jménem Jack Burton (Kurt Russell) přitom není schopným hrdinou. Byť trousí drsné hlášky a celkově působí jako klasický drsňák hollywoodských snímků, v boji s asijskými nadreálnými démony je až do finálního souboje naprosto neschopný a musí se spoléhat na pomoc schopnějších a do problematiky zasvěcených spoluhrdinů. Podobně vyniká kontrast moderního, ale špinavého, deštivého a potemnělého města a starobylého, leč honosného, prosvíceného sídla čínských démonů, umístěného pod povrch civilizace. Carpenter ironizuje obě strany právě skrze postavu Burtona, který shazuje americkou kulturu skrze svou konstantní nevědomost a okázalé buranství a čínský mysticizmus skrze svůj suchý humor. Velké nesnáze v Malé Číně tak kromě odlehčené fantasy nabízejí ironický pohled na prolnutí amerického machismu a asijské fantastiky.

Mnohem větší zvědavost tedy budí to, jestli se Rockovu týmu povede zachovat tento rozměr.

Srpen 28, 2018

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *