Venomův filmový vesmír – Na které postavy ze spiderverse se můžeme v budoucnu těšit?

Venom nebyl zdaleka poslední Spider-Manův záporák, který se dočká vlastního filmu. Společnost Sonny už sice nemá výlučná práva na dobrodružství pavoučího muže, pořád ale může do svých filmů obsazovat padouchy, kteří se superhrdinovi postavili. A plánem Sony je očividně výstavba vlastního cinematického vesmíru, obydleného zásadně jeho padouchy. Respektive anti-hrdiny a někdy i přímými superhrdiny, protože zas tak odvážní v Sony nejsou. Většina zmíněných postav začínala jako Spideyho padouch, nikdo z nich ale není vyloženě zlý a každý nezřídka s titulním superhrdinou spolupracoval. Většina z nich se také dočkala vlastní komiksové série. Na koho se tedy můžeme těšit?

V první řadě je dost pravděpodobné, že se dočkáme Venoma 2. Tentokrát by padouchem mohl už konečně být Carnage. Ten vznikl spojením symbionta, jenž je potomkem samotného Venoma, a sériového vraha Cletuse Kasadyho, jehož si v krátké roličce zahrál Woody Harrelson. V komiksech je to právě Carnage a jeho řádění, které přiměje dosud padoušského Venoma spojit síly se Spider-Manem a začít tak svou cestu temnějšího superhrdiny.

Co se týče nových padouchů, ve hře je aktuálně Morbius, The Living Vampire, kterého si zřejmě bohužel zahraje Jared Leto. O něm už jsem jednou psal, tak jen připomenu, že se jedná původně o vědce, jehož kousne radioaktivní netopýr (paralela se Spideym je asi zjevná) a z něj se stane lidsko-vampýří hybrid s ošklivým obličejem a vlastnostmi i schopnostmi upíra. Právě pro svůj „vědecký“ původ používá přídomek „živý upír,“ protože na rozdíl od svých nemrtvých souputníků (s nimiž se v komiksech také setkává) technicky nikdy nezemřel a příčiny jeho proměny nejsou nadpřirozené. Svým způsobem. Film se má začít natáčet letos v listopadu, takže jej možná uvidíme už příští rok.

Další plán zahrnoval v podstatě buddy movie Silver Sable and Black Cat, nakonec to ale podle všeho dopadne tak, že každá z hrdinek dostane vlastní film. První jmenovaná je nájemná pistolnice a vůdkyně žoldácké skupiny Wild Pack. Její skutečné jméno je Silver Sablinová a pochází z vojenské rodiny. Její dědeček proslul jako lovec nacistů a tahle minulost se jí čas od času připomene.
Black Cat, civilním jménem Felicia Hardy, je v podstatě marvelovská odpověď na Catwoman. Na rozdíl od ní má ale zvláštní superschopnost – svým oponentům nosí smůlu. Doslova. Každý, kdo se s ní chce pustit do křížku, musí počítat s tím, že na něj během bitky třeba sám od sebe spadne lustr.

Kraven the Hunter je, jak jeho jméno napovídá, vášnivý lovec a tak trochu upgradeovaný hlavní padouch z Nejnebezpečnější hry. Jako správný lovec rád vyhledává pořádné výzvy a loví jen ty nejnáročnější kusy. A samozřejmě mu do oka nepadne nikdo menší, než Spider-Man. Těžko říct, jak bude film ve výsledku vypadat, jeho scénář ale píše Richard Wenk, scenárista obou výborných Equalizerů.

O dost zajímavěji vypadá příběh hrdiny s názvem Nightwatch. Hlavní postavou je doktor Kevin Trench, jenž při návratu z práce uvidí umírat muže v superhrdinském kostýmu. Když mrtvole sejme masku, s hrůzou zjistí, že zírá do mrtvé tváře starší verze sebe sama. Aby se pokusil osud zvrátit, kostým ukradne a začne ho sám používat. Nedává to vůbec smysl, ale hrátky s cestováním v čase jsou vždycky divácky vděčné. Co mi dělá trochu starosti, je tvůrčí obsazení. Co se týče režie, mluví se o Spikeovi Lee, legendárním filmaři, který se bije za lepší život pro černý lid. Scénář má psát Cheo Hodari Coker, showrunner seriálu Luke Cage, kde je hlavním tématem boj za lepší život pro černý lid. Což je fakt super téma, pokud se píše rok 1973. Na tyhle závěry je ale trochu brzy a je dost možné, že pokud se tohle téma promítne i do příběhu superhrdinského časového paradoxu, dostane zajímavý kontext právě v rámci cestování časem.

Identitu superhrdinky Jackpot využívají v komiksech dvě postavy. První je vědkyně Sara Ehret, jež získá v rámci nehody v laboratoři supersílu. Sara se od většiny superhrdinů liší hlavně tím, že je hrdou matkou po čtyřicítce, což je typ postavy, který by mohl dát kvalitativně skomírajícímu superhrdinskému filmu novou dynamiku. Její nástupkyní je lesba Alana Jacobson, která užívá zmutované růstové hormony pro získání Jackpotiných superhrdinských sil. A to je téma spíš pro artové sci-fi. Ať nám připravovaný film představí kteroukoli z nich, může to vypadat zatraceně zajímavě.

Poslední postavou Spider-Manova subsvěta, kterou možná uvidíme na plátně, je superhrdinka Silk. Vlastním jménem Cindy Moon a spolužačka Petera Parkera. Nejen, že byla na té samé školní exkurzi a v té samé laboratoři, jako onoho osudného dne Parker, dokonce ji chvíli po něm kousl ten samý radioaktivní pavouk! Vyvinuly se u ní stejné schopnosti se zvláštním bonusem, který měl první filmový Spider-Man – vytváří svou vlastní organickou pavučinu. Krátce po její mutaci se jí ujme tajemný byznysmen Ezekiel Sims, jenž jí nabídne pomoc při zvládání jejích schopností.

Zpráva o zfilmování právě této postavy naznačuje jediné – Sony sice Spider-Mana do vlastních filmů nedostane, nechce se ale vzdát pavoučího superhrdiny, který by ve spiderverse figuroval. A nelze se jim moc divit. Silk působí ze všech zmíněných postav jako ten nejklasičtější typ superhrdiny a dost možná by mohla fungovat jako určitý opěrný bod, díky kterému se rodící se vesmír může držet v superhrdinských vodách. Přejme Sony šťastnou ruku. Venom není nijak zvlášť výrazným filmem a Amazing Spider-Man 2 byl naopak výrazně špatným filmem. První Amazing Spider-Man byl ale pro svou relativní civilnost, dobrý výběr herců a zajímavě napsané postavy osvěžujícím superhrdinským filmem a důkazem, že když Sony chce, všechno jde. Každý z představených hrdinů má zajímavý příběh (kromě Black Cat) a pokud trend superhrdinských filmových vesmírů ještě nějakou dobu vydrží (jako že asi ano), můžou nás v rámci žánru čekat zajímavé věci.

Říjen 9, 2018

Štítky: , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *