Doktor Spánek – první teaser důrazně připomíná své kořeny

Knižní pokračování Osvícení Stephena Kinga se konečně dočkalo filmové adaptace a my zase prvního teaseru.

Legendární horor Osvícení nejspíš není třeba představovat. Ale jen tak pro pořádek – rodina spisovatele/vyléčeného alkoholika se přestěhuje do osamělého horského hotelu, jenž má za úkol udržovat v chodu mimo sezónu. V hotelu ale působí nevysvětlitelné zlé síly, jež ze spisovatele udělají vraždícího maniaka. Jeho malého synka Dannyho a manželku zachrání jen fakt, že syn má jisté psychotronické schopnosti, které se z nedostatku lepšího výrazu nazývají osvícení. Román byl zfilmován Stanleyem Kubrickem a patří mezi nejslavnější horory vůbec.

Jeho pokračování, opět z pera Stephena Kinga, zachycuje již dospělého Dannyho (Ewan McGregor), jenž pracuje v nemocnici a své schopnosti využívá k péči o umírající pacienty. Jednoho dne potká holčičku, jež má stejné schopnosti, jako on. A náhle ji musí chránit proti podivné sektě, která zabíjí osvícené a krade jejich sílu. Nebo něco v tom smyslu.

Teaser sází na podobnou surrealistickou znepokojivost, jako Osvícení, a podobně tenkou hranici mezi sněním a tvrdou realitou. Zároveň ale podezřele hodně odkazuje na první díl. Třebaže film je adaptací knižního pokračování, bude zároveň pokračování Kubrickova filmu, který se od předlohy v pár detailech docela zásadně liší. Je to logický krok, protože co si budeme povídat, nejspíš existuje víc diváků Osvícení, než čtenářů Osvícení. Jak trailer graduje a ukazuje řádění padouchů, přitvrzuje gradaci výjevy z Kubrickova Osvícení, které mají pouze neustále připomínat, že film je navázaný na stálou značku. Trochu to snižuje vlastní význam Doktora Spánka, protože fakt, že se jedná o sequel kultovního hororu, je to největší, na co nám teaser dovoluje se soustředit. V podstatě můžeme upoutávku sledovat ve dvou rovinách – scény z aktuálního filmu nám dávají povědomí o tom, jaký bude příběh, ale většina té „strašící“ složky zahrnuje scény ze 40 let starého filmu, který známe. A to zase nepůsobí úplně dobře, protože Doktor Spánek může ve výsledku pouze těžit z Kubrickova opusu a nic moc zajímavějšího neprojevit. 

Červen 14, 2019

Štítky: , , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *